Veau fermier élevé sous la mère

 

Het kalf onder de moeder en het zware boerenkalf

Kalveren die onder de moeder worden grootgebracht, zijn een traditionele manier om kalveren op te voeden. Het is ook het meest natuurlijk. Ontdek waarom en de verschillen tussen kalveren die onder de moeder zijn grootgebracht en zware kalveren die onder de moeder zijn grootgebracht.

Wat is een kalf dat onder de moeder is grootgebracht? Deze gebruiken wij!

In de rundveehouderij verwijst de term "kalf onder de moeder" naar een traditionele manier van fokken die er eenvoudig in bestaat het kalf op vaste tijden twee tot drie keer per dag zijn moeder te laten zogen. De jongen krijgen uitsluitend melk van hun moeder tot ze 4 á 5 maanden en een half of een bepaald gewicht (ongeveer 150 kilo) bereiken. Vervolgens wordt het geslacht om vlees van zeer goede kwaliteit te produceren. Dit type fokkerij wordt wereldwijd erkend en er zijn labels die de regels definiëren en de kwaliteit van het vlees garanderen. Deze traditionele productie die van generatie op generatie wordt doorgegeven, is met name te vinden in drie Franse departementen, Limousin, Dordogne en Charente, en exploiteert runderrassen zoals Limousine,Blonde d'Aquitaine , Gascogne, Aubrac , Salers of Charolaise . Het vlees van het onder de moeder grootgebrachte kalf, bijna wit, is altijd lichter dan dat van andere landbouwmethoden. De Red Labels Calf Limousin Blason Prestige, Limousin Calf Quality Limousine en Kalf onder de moeder hebben allemaal betrekking op kalfsvlees dat onder de moeder is grootgebracht.

Hoe zit het met het zware boerenkalf dat onder de moeder is grootgebracht?

Zoals de naam al doet vermoeden, is het zware, onder de moeder grootgebrachte kalf een kalf dat rechtstreeks uit de uier van zijn moeder en andere vrouwtjes zuigt tot het het ideale slachtgewicht bereikt. Alleen de fokmethode verschilt van die van kalveren die onder de moeder worden gehouden, omdat zware kalveren die bij de moeder worden grootgebracht, later worden geslacht dan de laatste, wanneer ze 6 tot 10 maanden oud zijn. Het dieet is ook anders, want naast de moedermelk krijgt het kalf ook granen en soms eieren. De toegestane soorten supplementen en hun toedieningswijze worden strikt omkaderd door de specificaties van de etiketten die de kwaliteit van het vlees garanderen. Het vlees van de kalfsboerzwaar verhoogd onder de moeder, licht roze, is iets donkerder dan dat van het kalf onder de moeder. Het wordt zeer gewaardeerd omdat het gemarmerd is. De rassen die voornamelijk worden gebruikt voor het fokken van onder de moeder grootgebrachte zware kalveren zijn Gasconne, Salers, Charolaise , Limousine en Blonde d'Aquitaine. De Red Labels en IGP Kalfsvlees van Aveyron en Ségala verwijzen naar zwaar kalfsvlees dat onder de moeder wordt gehouden, ook wel roze kalfsvlees of vet kalfsvlees genoemd.